Insändare ”Varför fick jag inte ställa min interpellation”
Nedan är en insändare av Vänsterpartiet Haparandas gruppledare Monica Perdahl Täikkö som har skickats till NSD och Haparandabladet.
En interpellation innebär att man ställer en fråga – t.ex. på ett kommunfullmäktige möte. Efter att svar erhållits kan ytterligare diskussion/debatt följa.
Varför fick jag inte ställa min interpellation?
Inför Kommunfullmäktige 2024-12-16 skrev jag en interpellation riktad till Barn- och ungdomsnämndens ordförande Roger Snäll samt en riktad till kommunstyrelsens ordförande Janne Lind. Interpellationernas ämnen var nedläggningen av Elevens förskola hösten 2025 samt kommunens nya dokumenthanteringssystem.
Den 18 december fick jag ta emot ett besked från kommunsekreteraren att ”Frågan prövades av presidiet som beslöt att inte ta upp interpellationerna till dagordningen.” Mina interpellationer flyttades fram till Kommunfullmäktige 24 februari då jag lämnat in dessa onsdagen den 11 december, alltså tre arbetsdagar innan Kommunfullmäktiges möte, praxis är 4 dagar före:
”34 § Kommunfullmäktiges arbetsordning gör gällande att en interpellation bör vara inlämnad senast 4 arbetsdagar innan sammanträdet på vilken interpellationen avses ställas. Praxis är att interpellationer som inkommer senare än så lyfts till kommunfullmäktiges nästkommande sammanträde.”
Ordet BÖR lämnar utrymme för presidiets tolkning om att tillåta att ärendet behandlas vid kommande Kommunfullmäktiges möte. Då nedläggningen av Elevens förskola är en högaktuell fråga som har väckt många upprörda känslor, anser jag att frågan ska beslutas av Kommunfullmäktige som också var en av mina frågor till Roger Snäll.
Har själv haft uppdraget som 2 vice ordförande i presidiet under 6 års tid och under denna tid har presidiet diskuterat ”släppa upp eller inte” och kommit fram till att av vilken orsak ska vi neka initiativ som tas av aktiva ledamöter. Detta har inneburit att vi släppt upp näst intill varje motion eller interpellationer trots att de egentligen inte uppfyllt de krav som finns kring vad och hur en motion ska kvalificera sig till att behandlas av fullmäktige. En av de som varit mest framträdande i dessa diskussioner är dagens kommunfullmäktige ordförande Niklas Olsson (M) som de senaste två åren haft uppdraget som 1 vice ordförande.
I dag vill han bromsa hanteringen av en interpellation som enligt dagens ledning har bred förankring inom dagens styrande majoritet, Centerpartiet, Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna.
Vad är man rädd för då man inte vill snarast ge svar på frågan om Elevens nedläggning?
Monica Perdahl Täikkö
Vänsterpartiet Haparanda